Gå direkt till innehåll
Köpenhamn utsedd till Europas ledande kryssningshamn 2024

Pressmeddelande -

Köpenhamn utsedd till Europas ledande kryssningshamn 2024

Vid en ceremoni i Berlin den 6 mars 2024 utsåg World Travel Awards hamnen i Köpenhamn till Europas ledande kryssningshamn 2024.

World Travel Awards inrättades 1993 för att erkänna, belöna och hylla prestationer inom olika nyckelsektorer i rese-, turism- och besöksnäringen. Köpenhamn vann priset som Europas ledande kryssningshamn 2008, 2010, 2011, 2012 och nu 2024.

Priset togs emot i Berlin av Luis de Carvalho, Commercial Cruise Director hos Copenhagen Malmö Port (CMP):

”Jag vill uttrycka mitt stora tack till alla som röstat, inklusive passagerare, kryssningsrederier, yrkesverksamma inom turism- och resebranschen. Jag vill också särskilt tacka våra partner hos CruiseCopenhagen, alla CMP-kollegor och lokala företag och intressenter som arbetar dag ut och dag in för att ge våra kryssningsgäster underbara och minnesvärda upplevelser. Det här priset går till Köpenhamn!”

Den danska huvudstaden är lagom stor och här finns utrymme för en mängd olika livsstilar. Köpenhamn har ett rikt kulturutbud där historia blandas med modernism. Här finns spännande arkitektur och en gastronomisk scen i världsklass – samtidigt som engagemanget för hållbarhet är starkt.

”Det här är precis vad vi behöver när vi reser runt i världen för att marknadsföra Danmark som en kryssningsdestination. Särskilt i en tid då vi arbetar hårt för att få fler – särskilt de amerikanska kryssningsrederierna – att återvända till Köpenhamn och Östersjöregionen. Detta pris bidrar till att berätta att det finns så mycket annat och mer att uppleva, särskilt i vår huvudstad Köpenhamn,” säger Klaus Bondam, direktör för kryssningsturism på Wonderful Copenhagen, där nätverket för den danska kryssningsbranschen, CruiseCopenhagen, är förankrat.

Köpenhamn har ett strategiskt läge som en port till Östersjön och Norden/Nordatlanten och erbjuder en mycket god infrastruktur och upplevelser som stödjer kryssningsverksamheten. Destinationen har en internationell flygplats med goda anslutningar, flexibla turnaround-anläggningar till byte av passagerare vid de tre uppskattade terminalerna på Oceankaj och centralt belägna anläggningar vid Langelinie och Nordre Toldbod.

2023 välkomnade Köpenhamn över 750 000 gäster och nästan 300 kryssningsfartyg. Liknande siffror förväntas för 2024, med kryssningsbokningar under årets samtliga 12 månader och mer än 50 kryssningsanlöp mellan oktober 2024 och april 2025, vilket är sällsynt för Nordeuropa. 2024 kommer Köpenhamn att ta emot tio kryssningsfartyg som anlöper hamnen för första gången – bland annat Queen Anne, Mein Schiff 7, Ocean Albatross, Azamara Onward och Villa Vey Odyssey.

Sammantaget kan CMP:s terminaler i Köpenhamn ta emot alla typer av kryssningsfartyg och olika segment från lyx, nisch, expedition, premium och hela vägen till världens största kryssningsfartyg.

Copenhagen Malmö Port har åtagit sig att bedriva ansvarsfull kryssningsturism och har som mål att uppnå koldioxidneutralitet i sin verksamhet till 2025, vilket sammanfaller med den förväntade tillgången till landström för kryssningsfartyg i Köpenhamn.

För mer information, kontakta:
Ulrika Prytz Rugfelt, Chief Communications & Sustainability Officer, Copenhagen Malmö Port AB
E-post: ulrika.prytz@cmport.com, telefon: +46 (0)70 252 00 98.

Luis De Carvalho, Commercial Cruise Director, Copenhagen Malmö Port AB
E-post: luis.decarvalho@cmport.com, Telefon: +45 22 21 01 31.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige