Gå direkt till innehåll
Photo Credit: CMP
Photo Credit: CMP

Pressmeddelande -

CMP sätter nytt rekord för kryssningsanlöp under vintersäsongen

Ett rekordstort antal kryssningsanlöp och gäster väntas i Visby och Köpenhamn från november till januari.

CMP förväntar sig nya rekordsiffror, med cirka 50 000 passagerare och 18 kryssningsanlöp i Köpenhamn och Visby mellan november 2023 och januari 2024 – en period som normalt är lågsäsong. Det är mycket positiva nyheter för både gästerna och destinationerna. För Köpenhamns del innebär det också en unik chans för besökarna att uppleva den danska huvudstaden på nya sätt, precis som besökarna i Visby får uppleva den medeltida Unesco-staden och Gotland i vinterskepnad. För lokala företag och kulturinstitutioner innebär det fler besökare under vad som normalt är en lågsäsong för turism.

Alla aktörers målinriktade arbete har gett resultat och allt fler kryssningsrederier väljer att anlöpa Visby och Köpenhamn under sena hösten och vintern. Det handlar antingen om engångskryssningar eller som i fartyget AidaNovas fall, som ett led i Aida Cruises vintersatsning i Norden, med totalt sju anlöp i Köpenhamn. Hapag Lloyd satsar på samma sätt när Hanseatic Nature gör fem anlöp i Köpenhamn och Visby. Siffrorna visar att det finns ett stort intresse och engagemang för regionen på den tyska marknaden.

Dessutom anlöper ett stort antal kryssningsfartyg CMP runt jul- och nyårshelgerna 2023/2024: i december räknar CMP med sju julanlöp i Köpenhamn och två i Visby. Vidare förväntas två kryssningsfartyg besöka Köpenhamn på nyårsafton.

”CMP arbetar med alla intressenter på destinationerna, kryssningsrederier, CruiseCopenhagen, Cruise Baltic och andra hamnar i regionen för att skapa produkter och erbjudanden som speglar de olika tiderna på året. Vårt mål är att fortsätta förlänga säsongen till höst-, vinter- och vårmånaderna som ett komplement till den redan framgångsrika sommarsäsongen och skapa en helårssäsong. Vi är bara i början av det här arbetet, men vi ser ett stort intresse från kryssningsrederierna och det ger oss motivation till att fortsätta vårt arbete”, säger Luis De Carvalho, Commercial Cruise Director, Copenhagen Malmö Port.

CMP räknar med totalt cirka 389 kryssningsanlöp och 940 000 passagerare i Malmö, Visby och Köpenhamn under 2023. Om vi blickar framåt finns det ett annat spännande rekord i sikte: under 2024 räknar CMP med att för första gången ta emot kryssningsfartyg i Köpenhamn under årets alla 12 månader. Det visar att Köpenhamn verkligen är en fantastisk destination året runt.

CMP har ambitionen att bli en av världens mest hållbara hamnar och är på god väg att bli koldioxidneutrala inom den egna verksamheten till 2025. Mellan 2020 och 2022 har CMP minskat koldioxidutsläppen inom den egna verksamheten (GHG Scope 1+2) med 57 procent. Det motsvarar en minskning med 1 231 ton CO2e. Från 2025 räknar CMP med att kunna leverera landström till kryssningsfartyg som lägger till i Köpenhamn.

För mer information, kontakta:
Ulrika Prytz Rugfelt, Chief Communications and Sustainability Officer, Copenhagen Malmö Port AB
E-post: ulrika.prytz@cmport.com, telefon: +46 (0)70 252 00 98.

Luis De Carvalho, Commercial Cruise Director, Copenhagen Malmö Port AB
E-post: luis.decarvalho@cmport.com, Telefon: +45 22 21 01 31.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige