Nyhet -
Visby fördubblar antalet kryssningspassagerare 2018
Snart invigs den nya kryssningsterminalen i Visby. CMP står för driften, där antalet passagerare 2018 mer än fördubblas jämfört med i år. Det handlar om fler anlöp, men framför allt om att Visby nu kan välkomna större fartyg.
Nedräkningen har börjat på allvar. I mitten av april är det dags för det första kryssningsanlöpet vid den nya terminalen. För CMP:s terminalchef Henrik Ahlqvist är det bråda dagar. På agendan står allt från byggmöten kring kajprojektet till besök hos världens kryssningsrederier för att locka dem till Visby.
– Gotland tar emot 90 anlöp med ungefär 90 000 passagerare 2018. Det kan jämföras med i år då vi hade 59 anlöp och drygt 40 000 passagerare, berättar Henrik. Att antalet passagerare ökar så mycket hänger ihop med att vi kan ta emot större fartyg vid den nya kajen.
Henrik Ahlqvist tillträdde som terminalchef i september och har gedigen erfarenhet från kryssningsvärlden. I 16 år har han arbetat med kryssningsverksamheten i Stockholm, som är en av Östersjöns största destinationer. Uppgiften nu är att ta så många kryssningsturister som möjligt till Visby – ett arbete som sker i samverkan med kollegorna inom CMP.
– Jag har nära kontakter med Arnt Møller Pedersen som ansvarar för CMP:s kryssningsverksamhet. Vi bollar idéer för att utveckla erbjudandet, sätta Visby på kryssningskartan och få in CMP:s företagskultur också i denna del av verksamheten, säger Henrik.
Visby har kultur
Rederierna bearbetas så att Visby blir en given destination när de lägger upp sina rutter för kommande år. Stora destinationer som Stockholm, Tallinn och S:t Petersburg dominerar kryssningstrafiken i Östersjön. Samtidigt är intresset stort för ”avstickare” till mindre hamnar i regionen och det är på denna marknad Visby konkurrerar.
– Medeltidsstaden Visby har kultur och det är ett viktigt dragplåster, poängterar Henrik Ahlqvist. Och via den nya kajen kan vi som sagt ta emot större fartyg som förtöjer tryggt hos oss. Logistiken i terminalområdet håller också hög klass. Vid terminalen kan fartygen även fylla på färskvatten, lämna ifrån sig avfall samt avloppsvatten, vilket är viktigt.
I januari 2018 slutbesiktas kryssningskajen och överlämnas sedan formellt till CMP i mars. Och bara några veckor senare är det alltså dags för det första anlöpet.
– Det är roligt att gotlänningarna ser så positivt på den växande kryssningsturismen. Butiker, hotell, restauranger och museer ser fram mot detta och vi har även fått ett fantastiskt stöd från region Gotland, betonar Henrik Ahlqvist.