Gå direkt till innehåll
3D Printing
3D Printing

Nyhet -

Förberett för global boom inom 3D-printing av hus

Från sitt strategiska läge i CMP utvecklar CoBod International 3D-skrivare för husbyggen, på en marknad som uppvisar stark tillväxt.

En av de ledande leverantörerna av teknik för 3D-printing av byggnader håller till på Levantkaj 1 i Nordhavn. Detta är ännu ett exempel på att CMP:s mark utnyttjas till nya och annorlunda verksamheter.

Varför har ni valt att etablera er i hamnen?
– För att 80 procent av allt det vi producerar går på export, och därför är det praktiskt att kunna skicka iväg produkterna på fartyg direkt. Det handlar om skrymmande utrustning, så vi behöver stora ytor som dessutom ligger nära Köpenhamns centrum, vilket kan vara svårt att hitta, säger Henrik Lund-Nielsen, CEO på CoBod International.

CoBod har specialiserat sig på att ta fram färdiga 3D-skrivare som tillverkar husstommar på extremt kort tid. Förenklat handlar det om att man använder ett munstycke, monterat på en robotarm eller i en kran, som lägger ut specialbetong i lager tills väggarna är resta. Tekniken sparar personal, tid och pengar och utvecklas nu snabbt.

Den senaste nyheten från CoBod heter BOD2 Modular 3D Construction Printer, en 3D-skrivare med förbättrad funktionalitet och stabilitet samt en printhastighet på hela 18 meter i minuten.

– Vi har precis gjort en kopia av The BOD (Building On Demand), vårt första visningshus från 2017, och ställt upp här i Nordhavn. Det är Europas första 3D-printade hus. Det första huset vi gjorde tog hela sextio dagar att få klart, medan det senaste tog endast tre dagar, och då var det ändå några nödvändiga justeringar som sänkte tempot något. Så det kan alltså gå ännu fortare.

Vilken del av processen sker på Levantkaj?
– Här sätter vi ihop våra 3D-skrivare. Vi får dem levererade som moduler som vi monterar på Levantkaj. Sedan provkör vi utrustningen, innan vi plockar isär den igen och skeppar till kunden.

Vi håller också på att flytta vårt showroom från centrum till en annan lokal på Levantkaj, lite vid sidan av monteringsfabriken, så att vi kan ha allt på samma ställe. Det blir mest praktiskt så.

Var i världen är intresset störst för den här tekniken?
– Mellanöstern är ledande, och sedan kommer Europa och USA. I år sålde vi den hittills största 3D-printern som världen skådat till ett byggföretag i Saudiarabien. Den klarar av att bygga trevåningshus med en yta på 300 kvadratmeter. I Dubai har man fattat beslutet att den nya tekniken inom 10 år ska användas för 25 procent av nyproduktionen.

Datorstyrningen och själva byggprocessen utvecklas varje dag, och man undersöker nya möjligheter som tekniken ger. Också intresset växer snabbt. CoBod International har idag mer än 100 besök per år till visningshuset i Nordhavn.

Så när kommer 3D-printade hus att bli vardagsmat i Europa?
– Det tar nog bara några år. Redan om 2–3 år kommer vi att få se mycket mer och om 5 år kommer det inte att vara alls lika ovanligt längre, förutspår Henrik Lund-Nielsen.

CoBods hemsida: https://cobod.com/

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige