Gå direkt till innehåll
Hamnen i Malmö
Hamnen i Malmö

Nyhet -

Hamnen i Malmö är årets hållbarhetsläge

Under Intelligent Logistiks heldagskonferens i februari, Logistikläget 2020, avslöjades listan över Sveriges 25 bästa logistiklägen 2020. Malmö fick utmärkelsen ”Årets hållbarhetsläge” för sin satsning på sjöfart och järnväg genom sitt etableringskrav på marken i Norra hamnen.

Intelligent Logistik har delat ut fem olika diplom till lägen som utmärker sig 2020. Malmö fick diplom som “Årets hållbarhetsläge” för sin satsning på sjöfart genom sitt etableringskrav på marken i Norra hamnen.

Utmärkelserna tillkännagavs redan 7 februari i Stockholm och igår landade Malmös diplom äntligen hos oss. Diplomet togs emot av Malmö stads projektledare Olle Anderberg, under ett seminarium om hållbar stadsutveckling i Malmö hamn på Copenhagen Malmö Port.

- - Det känns väldigt hedrande att få ta emot det här diplomet, säger Olle Anderberg, projektledare på stadsutvecklingsavdelningen för området Malmö Industrial Park i Norra Hamnen. Vi är många personer och organisationer som står bakom den här utmärkelsen. De globala utmaningar vi står inför kräver att vi arbetar tillsammans för att hamnen ska ha rätt funktioner och förutsättningar för den hållbara omställningen.

Motivering

”Malmö stad har genom sitt etableringskrav på att marken i Norra hamnen ska användas för verksamheter med gods över kaj och via järnväg, gjort ett tydligt ställningstagande för att styra mot hållbarare logistikupplägg. Satsningen har burit frukt genom Belgiska Real Estates etablering på 42 000 kvm som kan bidra till fördjupat samarbete med de belgiska storhamnarna och gynna både regionen och hamnen. Läget har också rekordstark tillväxt med 90 000 kvm tillkommande logistikytor under 2020.”

En hållbar hamn – Agenda 2030

Hamnar i Europa har olika strategier för att ta sig an hållbarhetsarbete. Det kan handla om energieffektivisering och att företag gemensamt utnyttjar varandras resurser. Men det kan också vara socialt hållbarhetsarbete i form av praktikplatser och att bevara historiska delar av hamnen med kulturella värden.

Tillsammans med Helsingfors, Buenos Aires, Kapstaden och en rad andra världsstäder har Malmö valt att fortsätta samverka och gå i bräschen för Agenda 2030. Därför kommer hållbarhetsarbetet att vara en viktig ledstjärna i arbetet med att utveckla Malmö hamn.

_____________________________________________________________________

Fakta
Intelligent Logistik – Sveriges bästa logistiklägen

Sedan 2005 har Intelligent Logistik årligen listat Sveriges bästa logistiklägen, som en vägledning den som vill etablera ett centrallager i Sverige. Listan har med åren vuxit från 15 till 25 lägen, kriterier har tillkommit och förfinats för att följa de trender som påverkar var lager placeras. Listan kombinerar hårda kriterier som infrastruktur, godsflöden, marktillgång, logistikstock och etableringar med mjukare värden som tillgång till logistikkompetens och regionalt samarbetsklimat, för att ta tempen på Logistiksverige över tid.

Norra Hamnen – Malmö Industrial Park

Malmö Industrial Park är ett expansivt industriområde mitt i Öresundsregionen, Nordens största arbetsmarknadsregion och tätast befolkade storstadsregion. Här erbjuds centralt belägen industrimark till aktörer inom tillverkning, förädling och distribution. Marken ligger i direkt anslutning till Copenhagen Malmö Port (CMP), där de trimodala logistiklösningarna – tåg-, väg- och sjötrafik – knyts samman på ett effektivt sätt. Malmö stad arbetar för en hållbar hamn- och industriverksamhet och samarbetar med aktörerna i hamnområdet för att hitta smarta lösningar inom återvinning, logistik och energi, så kallad industriell symbios. De företag som etablerar sig i området ska bidra till ökad sysselsättning, stärka hamnens verksamheter och öka godsmängder över kaj.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige