Gå direkt till innehåll
Foto: Hufton & Crow
Foto: Hufton & Crow

Pressmeddelande -

Storskalig koldioxidavskiljning ett steg närmare för ARC

120 miljoner euro till en anläggning för storskalig koldioxidavskiljning är nu nästan inom räckhåll för ARC:s och CMP:s gemensamma projekt, som har gått vidare i kvalificeringen för att få medel från EU:s innovationsfond.

Bland 311 projekt från hela EU har ARC:s och CMP:s innovativa projekt valts ut som ett av de sista 70 projekten som den 23 juni 2021 skickar en huvudansökan om stöd till EU:s innovationsfond.

”Vi har inte kommit i mål ännu, men EU:s uttalande och erkännande är ett avgörande och viktigt steg för att gå vidare med koldioxidavskiljning i stor skala på ARC”, säger ARC:s VD, Jacob H Simonsen.

Kommer att eliminera 500 000 ton koldioxid årligen

Får ARC och CMP del av stödet är den världsberömda avfallsenergianläggningen ett stort steg mot att årligen kunna förhindra att 500 000 ton koldioxid släpps ut och därigenom leverera betydande klimatförbättringar för Danmark. Det kommer också att hjälpa Köpenhamn att nå målet att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad 2025.

”Om vi når framgång med den här ansökan är vi ett stort steg närmare att bidra kraftfullt till både Köpenhamns och regeringens klimatmål. Men det kräver också nationellt stöd och vi väntar därför med stort intresse på regeringens nationella strategi för avskiljning och lagring av koldioxid som ska komma innan sommaren. Med rätt beslut kan Danmark återta den gröna ledartröjan och fungera som inspiration för resten av världen med de effekter det kan få för export av danskt kunnande”, säger Jacob H. Simonsen.

Projektet kan skapa många gröna arbetstillfällen och den koldioxid som avskiljs ska hanteras och därefter transporteras från CMP:s hamn på Prøvestenen till en lagringsanläggning under jord.

”Det är med stor glädje vi tar emot beskedet att vi är ett steg närmare förverkligandet av en storskalig anläggning för koldioxidavskiljning, som kan bidra avsevärt till både lokala och nationella klimatambitioner – och som också visar hur hamnen kan spela en aktiv roll i den gröna omställningen. I det här fallet genom att Prøvestenen kommer att fungera som en plattform för utskeppning av den avskilda koldioxiden och på längre sikt potentiellt även för användning på annat håll, till exempel i anslutning till Power-to-X och därmed som en komponent i utvecklingen av gröna e-bränslen inom transportsektorn”, säger CMP:s CEO Barbara Scheel Agersnap.

Den avskilda koldioxiden kan också omvandlas till gröna bränslen och skapa gröna lösningar för sektorer som inte kan elektrifieras direkt.

I slutet av 2021 kommer beslut att fattas om ARC och CMP kommer att få miljonstödet från EU.

För ytterligare information, kontakta

Sune Martin Scheibye, pressansvarig, ARC. Telefon: +45 24600222

Ulrika Prytz Rugfelt, PR & Corporate Communications Manager, Copenhagen Malmö Port AB.

E-post: ulrika.prytz@cmport.com, Telefon: +46 (0)70 252 00 98.

För ytterligare information om projektet

Fakta om ARC

  • ARC tar emot avfall från cirka 640 000 invånare och 68 000 företag i huvudstadsområdet
  • Från 2025 kan ARC samla in 500 000 ton/år om projektets förutsättningar uppfylls
  • ARC ägs av Dragør Kommune, Frederiksberg Kommune, Hvidovre Kommune, Københavns Kommune och Tårnby Kommune.

Fakta om CMP

  • CMP är en dansk-svensk hamnoperatör som driver hamnarna i Köpenhamn och Malmö med ställning som ”Core Port” inom EU.
  • Varje år anlöper cirka 5 200 fartyg CMP:s hamnar, som täcker in ett stort antal affärsområden.
  • CMP hanterar cirka 15 miljoner ton gods och mer än 1 miljon kryssningspassagerare årligen, vilket gör CMP till en av de största kryssningshamnarna i norra Europa.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige