Gå direkt till innehåll
Skolfartyget Georg Stage vid Nordre Toldbod i Köpenhamn

Pressmeddelande -

Skolfartyget Georg Stage vid Nordre Toldbod i Köpenhamn

Skolfartyget Georg Stage lägger till vid CMP:s anläggningar på Nordre Toldbod i Köpenhamn den 24–26 september 2024. Georg Stages anlöp vid Nordre Toldbod visar på kopplingen mellan staden och den kommersiella hamnen, utbildningen av framtidens sjöfolk och bevarandet av den starka, levande maritima traditionen i Danmark och Köpenhamn.

Georg Stage är världens äldsta seglande civila sjöfartsskola och en förebild för alla seglande maritima skolor som under årens lopp har etablerats runt om i världen. Idag är detta en av endast två skolor globalt som ger ungdomar en kvalificerad sjöfartsutbildning ombord på ett segelfartyg. Georg Stage har en jämn fördelning mellan män och kvinnor och lockar därmed fler talanger till yrket än de flesta andra skolor. Georg Stage har sin hemmahamn i Köpenhamn.

Dagarna vid Nordre Toldbod bjuder på besök av Ungdommens Uddannelsesvejledning, uppvisningssegling i Öresund, en mottagning där man firar kaptenens 10-årsjubileum samt öppet fartyg för alla den 24 september kl. 18–20.

”Fartyget Georg Stage har varit baserat i Köpenhamns hamn sedan 1882. Under den tid som gått sedan dess har hamnen förändrats, men vattnet och hamnen är fortfarande en bro ut mot världen. Och den bron har inte blivit mindre viktig i vår tid. Georg Stage älskar att vara ute i världen och hissa Dannebrogen, men det är alltid speciellt att komma hem till Köpenhamn”, säger Asser Amdisen, chef för Stiftelsen Georg Stages Minde.

Köpenhamn är en viktig sjöfartsstad med en aktiv kommersiell hamn som ger stöd för huvudstadens och regionens tillväxt och utveckling. Detta gäller både containerterminalen i Nordhavnen, som hanterar merparten av allt containergods på Själland, och bulkterminalerna på Prøvestenen, som tar emot över 1 000 lastfartyg årligen som exempelvis transporterar råmaterial till byggbranschen. Nordre Toldbod är mest känd som en av CMP:s tre kryssningsanläggningar i Köpenhamn, tillsammans med Langelinie och Oceankaj, men även fartyg från danska försvaret och Nato-allierade samt andra stats- och forskningsfartyg anlöper regelbundet CMP och Nordre Toldbod i Köpenhamn.

”För Köpenhamn som kommersiell hamn och CMP som maritim arbetsplats är det en stor ära att få välkomna världens äldsta seglande sjöfartsskola Georg Stage till kajerna vid Nordre Toldbod. Som skolfartyg är Georg Stage avgörande för att säkerställa att rederier och andra maritima arbetsgivare får tillgång till kompetenta personer med sjöfartsutbildning”, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO för Copenhagen Malmö Port.

För ytterligare information, kontakta:

Asser Amdisen, chef för Stiftelsen Georg Stages Minde, E-post: asser.amdisen@georgstage.dk, Telefon +45 2137-4552.

Ulrika Prytz Rugfelt, Chief Communications & Sustainability Officer, Copenhagen Malmö Port AB

E-post: ulrika.prytz@cmport.com, Telefon: +46 (0)70 252 00 98.

Skolfartyget Georg Stage erbjuder en maritim grundutbildning till sjöss som ger ungdomar i åldern 18–22 år deras grundläggande sjöfartsutbildning på ett skolfartyg. Utbildningen ombord är praktisk och fartyget är vårt främsta pedagogiska verktyg. Utbildningen ombord pågår under 20 veckor. Därefter kan studenten arbeta till sjöss som jungman (matros med mindre erfarenhet). Ungdomen kan sedan välja att fortsätta studera på någon av landets övriga maritima utbildningar.

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en fullservicehamn och en av Skandinaviens största hamnoperatörer med terminaler i Köpenhamn, Malmö och Visby. Företaget har mer än 300 anställda och över 5 000 fartyg besöker hamnens terminaler varje år. CMP har ett tydligt mål om nettonollutsläpp i sin egen verksamhet till 2025. CMP, som utsetts till Core Port inom EU, spelar en viktig roll i utvecklingen av det europeiska transportnätet TEN-T.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)

Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige