Gå direkt till innehåll
Kryssningsgäster besöker Köpenhamn för första gången på nästan två år

Pressmeddelande -

Kryssningsgäster besöker Köpenhamn för första gången på nästan två år

Kryssningsfartyget Vasco da Gama anlöper idag Köpenhamn med cirka 350 färdigvaccinerade passagerare, som därför får möjlighet att gå i land i Köpenhamn som de första gästerna sedan 2019.

2020 var en bottenmarkering för kryssningsturismen, då de omfattande reserestriktionerna till följd av coronapandemin resulterade i att hamnen i Köpenhamn var tom på kryssningsfartyg och därmed på de gäster som går i land. Copenhagen Malmö Port (CMP) tog emot knappt 935 000 kryssningsgäster i Köpenhamn 2019, en siffra som nollställdes förra året. I år har Köpenhamn haft besök av så kallade blue cruises, där passagerarna bara har kunnat se staden från sjösidan – alltså utan att gå i land.

Därför är begeistringen stor när Vasco da Gama från rederiet Mystic Cruises idag anlöper vid Langelinie, med endast färdigvaccinerade passagerare ombord, vilket gör det möjligt för gästerna att gå i land. Fartyget kommer från Kiel i Tyskland och reser vidare i morgon den 15 juli. Polisen genomför kontroll av fartyget för att säkerställa att de gällande riktlinjerna efterföljs, inklusive kravet på färdig vaccination.

"Vi har väntat mycket länge på den här dagen. Även om det är tal om ett mindre fartyg med ett begränsat antal passagerare jämfört med de ordinarie sommaranlöpen, är jag mycket glad över att de första kryssningsgästerna får möjlighet att gå i land igen vid Langelinie. Vi är väl förberedda och kommer, i nära samarbete med Polisen och branschen, att säkra ett tryggt genomförande av anlöpet. Förhoppningsvis är Vasco da Gama det första av många fartyg där passagerarna kan gå i land, till gagn för turismen i Köpenhamn", säger Henrik Ahlqvist, Sales Director Cruise, Copenhagen Malmö Port.

    Det är svårt för CMP att värdera, hur många kryssningsfartyg som kommer att besöka Köpenhamn innevarande säsong, framför allt på grund av de restriktioner kryssningsbranschen fortsatt måste förhålla sig till. Det dröjer dock innan antalet närmar sig nivåerna före pandemin, där rekordmånga gäster besökte Köpenhamn. På svenska sidan ser myndighetskraven annorlunda ut och på CMP:s kryssningsterminal i bland annat Visby är cirka 130 anlöp inbokade i sommar.

    För ytterligare information, vänligen kontakta: 

    Ulrika Prytz Rugfelt, PR & Corporate Communications Manager, Copenhagen Malmö Port AB
    E-mail: ulrika.prytz@cmport.com, telefon: +46 (0)70 252 00 98.

    Ämnen

    Kategorier

    Kontakter

    Ulrika Prytz Rugfelt

    Ulrika Prytz Rugfelt

    Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

    Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

    Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

    Copenhagen Malmö Port (CMP)
    Terminalgatan 18
    201 25 Malmö
    Sverige