Gå direkt till innehåll
Årets första kryssningsfartyg besöker hamnen i Köpenhamn

Pressmeddelande -

Årets första kryssningsfartyg besöker hamnen i Köpenhamn

Efter en lång väntan besöker säsongens första kryssningsfartyg Köpenhamn i helgen. Till en början handlar det om så kallade blue cruises, där passagerarna inte går i land utan ser staden från sjösidan. Copenhagen Malmö Port (CMP) hoppas att kryssningsturisterna snart ska få besöka staden igen som ett led i nästa fas av den gradvisa öppningen för turism.

Det har funnits extra gott om plats i Köpenhamns hamn och vid CMP:s kryssningsterminaler sedan kryssningsindustrin stängde ned förra året på grund av coronapandemin och de reserestriktioner som då infördes. Förra årets säsong ställdes in, men CMP hoppas att det kommer fler kryssningsfartyg den här säsongen, trots att det fortsatt råder osäkerhet. Till en början handlar det dock om blue cruises när

M/S Mein Schiff 1 (TUI) gör ett kort besök vid Langelinie lördagen den 5 juni och därefter M/S Hanseatic Inspiration (Hapag-Lloyd Cruises), som anlöper söndagen den 6 juni.

Fartygen har möjlighet att göra tekniska anlöp, det vill säga hantera avfall och avloppsvatten eller proviantera, men passagerarna kommer inte att kunna gå i land. Båda fartygen kommer från Tyskland och är på rundresa i Östersjön med främst tyska gäster.

-Det är naturligtvis positivt att vi äntligen får se kryssningsfartyg i Köpenhamns hamn igen. Vi skulle förstås föredra att passagerarna kunde gå i land eftersom staden längtar efter turister, men förhoppningsvis blir det nästa steg. CMP har arbetat intensivt med branschen och myndigheterna för att säkerställa en säker återstart av kryssningarna och vi i hamnen är redo att ta emot alla typer av kryssningsanlöp och hantera dem i en säker miljö, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO för Copenhagen Malmö Port.

För att säkerställa en säker start för kryssningsbranschen arbetar både hamnen och rederierna med hälsoprotokoll som följer de riktlinjer som bland annat European Maritime Safety Agency (EMSA) och de nationella myndigheterna har lagt fram. Det innebär bland annat att både passagerare och besättning måste kunna visa upp flera negativa covid-19-tester innan de stiger ombord och att fartygen seglar med ett begränsat antal passagerare, vilket gör det möjligt att hålla större avstånd ombord.

För ytterligare information, kontakta:
Ulrika Prytz Rugfelt, PR & Corporate Communications Manager, Copenhagen Malmö Port AB
E-post: ulrika.prytz@cmport.com, Telefon: +46 702 52 00 98

Kategorier

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige