Gå direkt till innehåll
CMP tar viktiga steg för hållbara kryssningsanlöp

Nyhet -

CMP tar viktiga steg för hållbara kryssningsanlöp

Två år med coronapandemin har påverkat turismen i Köpenhamn negativt, men i år kan situationen komma att normaliseras. Det gäller även kryssningar, där man under årets säsong än en gång ser ut att kunna välkomna ett stort antal gäster till Köpenhamn. Copenhagen Malmö Port (CMP) har ett starkt fokus på hållbarhet och den här säsongen införs ytterligare hållbarhetsinitiativ på alla kryssningsterminaler i Köpenhamn, till fördel för gäster, grannar och staden. Initiativen är helt i linje med CMP:s strategi om att vara en av världens mest hållbara hamnar.

Eldriven buss till Orientkaj
Under 2020 öppnade metrostationen på Orientkaj och i år har havnebusserne förlängt rutten så att den också omfattar Orientkaj. Förutom buss och taxi har CMP satt in eldrivna bussar som tar gäster från kryssningsterminalerna på Oceankaj till Orientkaj. Här kan gästerna ta metron för att uppleva Köpenhamn eller åka till flygplatsen, om resan fortsätter därifrån. En enda buss kan ersätta upp till 25 taxiresor, vilket under en säsong kan innebära en besparing på flera hundra resor per anlöpsdag och därmed avsevärt minska trafikbelastningen. Bussarna är gratis och avgår dagar med ett turnaround-anlöp, det vill säga när det sker ett byte av passagerare på fartygen.

Elektrifiering av verksamheten
CMP investerar målmedvetet i hållbarhet och ställer krav på underleverantörer. Från och med den här säsongen kommer alla maskiner som används för att hantera bagage och leveranser på terminalen på Langelinie att vara eldrivna. Det gäller till exempel gaffeltruckar, transportband och skannrar. Dessutom kommer upphämtningen av avfallscontainrar på Langelinie och Nordre Toldbod i fortsättningen att göras med en elsopbil. Sist, men inte minst, finns det krav på att de liftar som används till exempel för underhåll av fartyg ska ha el- eller hybriddrift.

Mer hållbarhet på gång
Initiativen för att säkerställa hållbara kryssningsanlöp till fördel för Köpenhamn och kryssningsgästerna slutar inte här: CMP arbetar kontinuerligt med att minska CO2-utsläppen och förbättra miljön för både Köpenhamnsborna och gästerna. Förra året invigdes Köpenhamns första landströmsanläggningar för DFDS:s färjor och landströmsanläggningar på CMP:s kryssningsterminaler i Langelinie och Oceankaj beräknas stå klara 2024 i samarbete med By&Havn och Köpenhamns kommun.

Kategorier

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige