Gå direkt till innehåll
CMP är med i stor EU-ansökan om koldioxidfångst på Amager Bakke, som kan göra Köpenhamn koldioxidneutralt 2025

Pressmeddelande -

CMP är med i stor EU-ansökan om koldioxidfångst på Amager Bakke, som kan göra Köpenhamn koldioxidneutralt 2025

En anläggning för koldioxidfångst ska reducera utsläpp från avfallsanläggningen Amager Ressource Center (ARC) med 500 000 ton koldioxid årligen, och kan därmed bidra markant till Köpenhamns kommuns mål om att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad 2025. Copenhagen Malmö Port (CMP) blir en central aktör i att förvara och distribuera den infångade koldioxiden till fartyg, som seglar koldioxiden till lagring i gamla oljefält i Nordsjön. 


Projektet är det första av sitt slag i Danmark och kommer inte bara att bidra till Köpenhamns kommuns mål om att bli världens första koldioxidneutrala huvudstad, men också till den nationella målsättningen om att reducera Danmarks utsläpp av koldioxid med 70 procent före 2030. Konkret motsvarar en reducering på 500 000 ton cirka en procent av Danmarks samlade utsläpp.

Som ett av de första och avgörande stegen i projektet sänder ARC i slutet av oktober in en ansökan till EU:s Innovationsfond i samarbete med CMP i syfte att få stöd till både etablering och drift av anläggningen, som enligt planen ska stå klar 2025. Det ansöks om mellan 0,5 – 1 miljard DKK i stöd, som ska finansiera upp till 60 procent av utgifterna till etableringen samt driften de tio första åren.

Den nära placeringen mellan Amager Bakke och Prøvestenen, som är en del av CMP:s näringslivshamn, skapar goda förutsättningar för ett partnerskap mellan ARC och CMP. När koldioxiden har fångats in, transporteras den via ett kort rör till speciella tankar på CMP:s närliggande terminal på Prøvestenen. Härifrån pumpas koldioxiden ombord på fartygen, som skeppar den vidare ut till Nordsjön, där den lagras i tömda oljereservoarer under marken.

-CMP är glada över att vara en del av projektet, som utgör en stor potential vad gäller att reducera koldioxidutsläppen i Köpenhamn. För CMP:s vidkommande är detta ett bra exempel på hur hamnen kan spela en aktiv roll i den gröna omställningen och ingå i banbrytande klimatteknologi, som förhoppningsvis kan tjäna som inspiration för liknade projekt med koldioxidfångst i Danmark och utomlands. Därför hoppas jag, att vi får en positiv återkoppling från EU, som ett första steg på vägen mot att förverkliga projektet, säger Barbara Scheel Agersnap, CEO, Copenhagen Malmö Port AB.

Utöver behovet för ekonomiskt stöd finns där en rad andra ramvillkor, som ska falla på plats före det att projektet kan förverkligas.

- Det är helt vitalt, att vi har en så stark partner som CMP ombord på projektet, som ska göra Köpenhamn till världens första klimatneutrala huvudstad. Som ytterligare vinst kan vi skapa lokala, gröna arbetsplatser och en infrastruktur som hanterar koldioxidfångster, som potentiellt kan användas av en rad andra stora aktörer som släpper ut koldioxid i huvudstadsområdet. Därför är det bråttom att få finansieringen och ramarna på plats i en god dialog med vår ägarkrets och Folketinget, säger Jacob H. Simonsen, direktör i ARC.

För mer information, vänligen kontakta:

Sune Martin Scheibye, Pressansvarig, ARC
Telefon: +45 24600222

Ulrika Prytz Rugfelt, PR & Corporate Communications Manager, Copenhagen Malmö Port AB
E-mail: ulrika.prytz@cmport.com, Telefon: +46 (0)70 252 00 98.

Fakta om ARC:

  • ARC tar emot avfall från 640 370 medborgare och 68 000 verksamheter i huvudstadsområdet (Köpenhamn).
  • ARC släpper årligen ut 560 000 ton koldioxid, och kan från 2025 samla upp 500 000 ton/år om projektets förutsättningar infrias.
  • ARC ägs av Dragör kommun, Frederiksberg kommun, Hvidovre kommun, Köpenhamns kommun och Tårnby kommun.

Fakta om CMP:

  • CMP är en dansk-svensk hamnoperatör som driver hamnarna i Köpenhamn och Malmö under ”Core Port”-status i EU.
  • Varje år anlöper omkring 5200 fartyg CMP:s hamn, som täcker ett stort antal affärsområden
  • CMP hanterar årligen cirka 15 miljoner ton gods och mer än 1 miljon kryssningspassagerare, vilket gör CMP till en av de största kryssningshamnarna i norra Europa. 

Kategorier

Kontakter

Ulrika Prytz Rugfelt

Ulrika Prytz Rugfelt

Presskontakt Chief Communications & Sustainability Officer +46 70 252 00 98

Relaterat innehåll

Vi förbinder vatten med land och skapar tillväxt och välstånd för allas bästa

Copenhagen Malmö Port (CMP) är en av Skandinaviens största hamnoperatörer och en full-service hamn i Öresundsregionen. Vi tar emot en stor mängd olika sorters gods och har en infrastruktur anpassad för alla typer av fartyg.

Copenhagen Malmö Port (CMP)
Terminalgatan 18
201 25 Malmö
Sverige